MEDVETEN ANDNING OCH TRÄNING

MEDVETEN ANDNINGS INSTRUKTÖR

De fem tibetanerna med Relaxator

Published Date

 

Fem dynamiska övningar som ger kraftfull energi och ett inre lugn

De 5 tibetanerna består av fem mycket enkla och starkt energigivande yogaliknande övningar. De är ett utmärkt sätt att hålla kroppen i form när du har begränsad tid för fysisk träning.Övningarna balanserar nervsystemet och hjälper till att vidga andningsvägarna och stärka andningsmusklerna. Att göra de 5 tibetanerna tar inte mer än 5-15 minuter (beroende på hur många repetitioner du gör av varje övning) och du kan göra dem varhelst det finns tillräckligt med plats.

Utrymmet som krävs är inte större än att du ska kunna ha armarna utsträckta när du står och din kroppslängd när du ligger ned. För att slippa obehaget av för hårt underlag kan du använda en matta eller yogamadrass. Övningarna görs med fördel på morgonen eller kvällen, men det viktigaste är att hitta en rutin som passar in i din vardag.

 

Hur många gånger ska jag göra övningarna?

Om du inte är van vid att träna eller har testat på yogaövningar tidigare rekommenderas du att börja långsamt. Börja med att göra tre repetitioner av varje övning en gång om dan under första veckan. Öka med ytterligare två per vecka så att du efter tio veckor är uppe på 21 repetitioner av varje övning.

21 repetitioner är fullt tillräckligt, men om du känner att du vill göra mer kan du göra dem både morgon och kväll. Du kan också dela upp dem så att du gör 11 repetitioner på morgonen och 10 på kvällen.

Var särskilt uppmärksam på signaler från din kropp i allra första början, och ta inte ut övningarna så att de gör ont. Lite ömhet är helt okej men det bästa är att vara snäll mot din kropp och börja så pass försiktigt att du inte får några fysiska problem följande dag.

Göra de fem tibetanerna och andas med Relaxator

Det finns två viktiga saker att tänka på vad gäller andningen när du gör övningarna.

Håll inte andan. När du håller andan, särskilt efter inandning, blir din kropp spänd. Oavsett vilken typ av fysisk aktivitet vi gör, leder en spänd kropp till att övningen blir svårare och mer obekväm att utföra. Försök få till en rytmisk andning där luften åker in och ut i takt med övningarna.

Utandning är kopplat till avslappning och styrka. Utandning är normalt en passiv handling där andningsmusklerna är inaktiva och din kropp slappnar av. Om du inte är bekväm med de andningsinstruktioner som ges till övningarna nedan kanske du vill andas in och ut i omvänd ordning. Det går bra vilket som, gör det som känns bäst för dig.

Din andning - en outnyttjad hälsoresurs

Publicerades den 1 nov. 2014

 

Lars Eric Uneståhl diskuterar andning med Anders Olsson, grundare av Medveten Andning.

 

Hur vi andas de 1 000 andetag vi har varje timme är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Medveten Andning - effektivt vid fysisk aktivitet

Publicerades den 22 mars 2014

 

Andningskonferens Karolinska Institutet 2014.

 

Hur andas du när du tränar? Trots att andningen utgör grunden för en bra syresättning av våra muskler och vår hjärna, så att uthållighet och koncentration kan bibehållas, är den ofta förbisedd. En bra andning när vi tränar främjar hälsa och fettförbränning, gör att vi åstadkommer mer med mindre ansträngning och upplever ökad uthållighet och ett större inre lugn. Anders sprang ett halvmaraton med förtejpad mun för att visa på fördelarna med att andas genom näsan.

-Anders Olsson, Andningscoach och grundare av metoden Medveten andning, http://medvetenandning.se/

Hur andas du under tidspress

Publicerades den 8 aug. 2014

 

Försämrade andningsvanor minskar möjligheten att utnyttja syret i luften vi andas in på ett effektivt sätt. Det skapar stress både mentalt, fysiskt och känslomässigt.

 

Videon hjälper dig bli mer medveten om hur du andas i olika situationer.